Kepercayaan

Kau boleh percaya apa yang sudah kau jadikan iman sejak kau keluar dari rahim. Tidak ada sesiapa yang larang. Disini, kau bebas menganut dan percaya apa pun fahaman agama. Sekali lagi, tiada sesiapa melarang.

Tatkala ada sahabat yang terpaksa memecahkan kelapa di jalanraya sehingga banjir jalan-jalan rakyat dengan tempurung-tempurung ibadat, pernah kau dengar  orang merungut? Pernah kau baca surat ditulis kepada dewata-dewata kerajaan memohon agar drama tempurung itu dihentikan? Tidak.

Tatkala engkau menghias rumahmu, rumah ibadatmu, dan iklan Krismas besar-besaran, pernah kau dengar kami merungut kerana tidak tahan dengan pancaran warna merah, warna rasmi agama kamu? Apakah kau pernah mendengar orang marah kerana kau memacakkan pokok Yule, mengagungkan bintang Betlehem dari Nativity? Tidak ada.

Mereka juga tidak pernah marah tatkala kaum kau bergendang seluruh negara dan kau arak singa-singa kau untuk ditarikan kesana-sini menyambut tahun baru. Walau bunyi simbal dan gendang kau berpotensi menggagalkan deria pendengaran kami. Kami masih tidak pernah bising.

Kami azan, kau marah. Kau katakan kami bising. Kau mahukan kami diam. Hey, ini bukan Temasik. Ini bukan New York.

Kami katakan kepada sahabat-sahabat seagama kami, bahawa kami tidak boleh bekerja di premis yang menjual alkohol-alkohol terlarang. Tiba-tiba kau bersuara membantah keras. Apahal kau ini? Menyuarakan sesuatu yang bukan hak kau untuk bersuara. Kau seperti musang yang marahkan ibu ayam yang marah anak-anaknya.

Tidakkah kau malu? Yahudi mana datangnya ibu dan ayahmu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: